Demam Babi Afrika Dilaporkan Di Selatan Filipina Untuk Kes Pertama

HTML5 SILA KLIK [X] UNTUK TUTUP Button Close

Belum reda mengenai isu Corona Virus yang melanda dunia, timbul pula isu virus demam babi Afrika yang dilaporkan di Filipina sebagai kes pertama.

Sampel darah yang diambil dari babi di wilayah selatan di Filipina, pengguna daging babi ke-10 terbesar di dunia, diuji positif untuk virus demam babi Afrika, kata Jabatan Pertanian, hari ini.

Ia adalah kes pertama yang dilaporkan mengenai jangkitan demam babi Afrika di wilayah Davao Occidental dan di tempat lain di Mindanao, pulau selatan Filipina.

Dalam satu kenyataan, Setiausaha Pertanian, William Dar, telah mengarahkan pegawai jabatan serantau supaya menyekat pergerakan haiwan di bahagian kepulauan itu.

Filipina yang juga pengimport daging babi ketujuh terbesar di dunia, melaporkan wabak demam babi Afrika pertama pada September 2019, di beberapa ladang belakang rumah di ibu negara negara itu, Manila.

Penyakit itu cepat merebak ke bahagian lain di pulau utama Luzon, termasuk Manila, menyebabkan beberapa wilayah pusat dan selatan mengharamkan daging babi dan produk berasaskan daging babi dari kawasan yang dilanda penyakit.

Dar mendakwa punca wabak itu di Filipina daripada daging babi diseludup dari China, di mana berjuta-juta babi dipotong akibat penyakit itu.

Walaupun sampel darah dari babi di Davao Occidental telah diuji positif untuk demam babi Afrika, ujian lanjut akan dilakukan oleh Biro Industri Haiwan Jabatan untuk pengesahan.

Sumber : Berita Harian

1 Trackback / Pingback

  1. Hanya Penerima Vaksin Covid19 Sahaja Boleh Masuk Ke Pusat Beli-Belah - TEHPANAS

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*